From the river to the sea

Overweging voor het radioprogramma Veur de preek van RTV Drente, 13 oktober 2024

Vorige week ging ik op Schiphol door de security check.

Voor mij in de rij een onmiskenbaar religieus Joodse jongeman met Nederlands paspoort in zijn hand. De employé bij die security check was even helder uit ander religieus en cultureel hout gesneden. Ik hield beide in het oog, om mij ermee te kunnen bemoeien voor het geval hun contact zou ontsporen.

Tot mijn grote verrassing gingen beide mannen uiterst vriendelijk en welwillend met elkaar om. Het kan dus. Het kan écht!

Sinds de Hamas terreur van 7 oktober 2023 waarbij talloze honderden Israëlische en andere staatsburgers ongeacht leeftijd en geslacht werden verkracht, ontvoerd, vermoord, verminkt ging het van kwaad tot erger. In Gaza meer dan 40.000 doden en de totale vernietiging van van alles en nog wat. Die ellende breidt zich nu als een inktvlek uit in Libanon.

Libanezen wijken uit naar Syrië, een land in burgeroorlog en ontvlucht door 6 miljoen Syriërs. Als je als Libanees in dat land een veilige haven zoekt, dan is de wanhoop echt grenzeloos.

Daarnaast al 2,5 jaar die zogenaamde “speciale militaire operatie” van Rusland in Oekraïne en wereldwijd menig ander slagveld. In eigen land wordt het ondertussen ook allesbehalve gezelliger.

Mensen die partij kiezen zijn vaak ziende blind en horende doof voor de misère die de eigen club veroorzaakt. Ik ben begaan met het lot van de Palestijnse bevolking maar wie zich een beetje in Hamas en Hezbollah verdiept: die heeft toch ook gegeten en gedronken?

Ik ben begaan met ontvoerde, verkrachtte en verminkte Israëliërs en met iedereen die treurt om hun doden. Maar die ruim 40.000 doden in Gaza zijn niet allemaal Hamas strijders!

Treurigheid ten top!

In de Bijbel ontmoeten we God, leren we Hem kennen. Voor wie God partij kiest? Voor de zwakke: de arme, de verdrukte, de uitgestotene, de vreemdeling en noem maar op. Niet omdat zij moreel beter zijn, ook niet omdat zij betere gelovigen zijn maar omdat niemand anders voor hen opkomt. God is trouw aan Zijn schepping, Zijn mens.

In de omgang met mensen volgde Jezus consequent Gods voorkeur. Christenen hebben in dat
spoor te gaan. Elk ander spoor is zuurdeeg van de Herodianen en Farizeeën waarvoor Jezus al waarschuwde.

Het zuurdeeg van de Farizeeën? Wettische en harteloze vroomheid die de mens geen ruimte gunt. Het zuurdeeg van Herodes: het eigen belang dat opportunistisch meedeint op de waan van de dag en over lijken gaat.

Jezus verhaalde over de arme Lazarus die bij deur van een rijke ligt. Die rijke denkt veilig te zijn met zijn rijkdom. Het maakte hem blind en doof voor zijn omgeving. Hij is niet in staat om zijn broeder te zien die bij zijn deur sterft van honger en ellende. Hij is doof voor het roepen aan die deur. De hond heeft meer hart dan die rijke, die hond likt tenminste Lazarus’ wonden en verlicht zo zijn pijn.

Elke christen mag zijn of haar houding ten opzichte van hedendaagse "Lazarussen" in vraag stellen. Ze wonen dicht bij ons, bij onze voordeur, en leven in allerlei vormen van ellende.

Zijn wij door onze welvaart doof en blind geworden voor mensen die sterven van de honger en
ellende? Het gebeurt aan onze voordeur.

Levend in onze bubbel van welvaart, eigen belang en het eeuwige eigen gelijk kunnen we nauwelijks bevatten dat er mensen zijn met helemaal niks. Het dringt niet tot ons door dat er landen zijn waar mensen echt geen enkele toekomst hebben. Vluchtelingen die wanhopig en met alle middelen proberen om over de drempel te komen.

Wie denkt problemen op te lossen door hedendaagse “Lazarussen” weg te jagen of hen het leven zuur te maken: droom lekker verder! Als je alleen van Jezus aanneemt wat je bevalt, geloof je meer in jezelf dan in Jezus.

Gelovigen zijn geroepen om authentieke kinderen van God te worden, ware leerlingen van Jezus. Die zetten zich niet in voor eigen belang of het eigen land maar die zetten zich in voor het Koninkrijk van God. Dat is andere koek!

From the river to the sea... AND beyond: may Christ's love find everywhere respond!

Heilige Maria, koningin van de vrede: bid voor ons.

Heilige Vladimir, patroon van Oekraïne: bid voor ons.

Heilige Nicolaas van Myra, patroon van Rusland: bid voor ons.

Heilige Michaël, patroon van Israël: bid voor ons.

Heilige Porfyrius, patroon van Gaza: bid voor ons.

Heilige Charbel, patroon van Libanon: bid voor ons.

Heilige Judas Thaddeüs, patroon van hopeloze zaken: bid voor ons.